Elia
Cronhammars gigantskulptur Elia er en markering af årtusindskiftet. Men skulpturen er også en manifestation af den viljestyrke og det mod til at spræn...
Kunstlandet er vores fælles fortælling om kunsten, der er fordelt på mange steder rundt i destinationen. Det er en fortælling til dig, om hvem vi er og hvordan vi både oplever og lever med kunsten i vores hverdag og byrum.
Vi håber, du vil bruge tid på at opleve hvor forskellige vores kunstoplevelser er. Fra store skulpturer, hvor mos gror livligt, til smukke malerier på kridhvide museumsvægge, så er kunsten til at for at blive set, diskuteret og oplevet.
Vores kunst er nemlig til for inspiration, eftertænksomhed, skønhed – og det modsatte. Her skal være plads til nye ideer og spændende initiativer. Derfor er der altid ny kunst på vej, skulpturer flyttes rundt og et torv forandres.
Kunstlandet har rødder i industrihistorien fra starten af 1900-tallet, hvor en lille gruppe unge mennesker startede det midtjyske tekstileventyr, som senere beskæftigede tusindvis af mennesker og gav mulighed for skabelse og indkøb af kunst. Kunst på fabrikkernes vægge, som skulpturer i byrummene og samlinger der blev udgangspunkt for nye museer og institutioner.
Store ambitioner og store armbevægelser ligger nok lidt til os i det midtjyske. Kunsten skulle være for det arbejdende folk. Være føde for sjælen. Og så skulle det modernisere et sted i Jylland som indtil industrialiseringen i 1900-tallet var et af de fattigste områder i Danmark. Både Herning og Ikast er forholdsvist nye byer og voksede først med tilflytningen fra landet og etableringen af de mange baggårdsfabrikker, som tog fart i 1930’erne.
Foto:VisitHerning
De unge fra landet havde succes. En af dem var Aage Damgaard. Sammen med sin hustru Bitten Damgaard brugte han sin succes til at hyre kunstnere til udsmykning af fabrikkerne, men også til at skabe værker mens de var her. Nogle boede i perioder på Herning Højskole, som fabrikanterne startede i 1961. Med Aage Damgaards egne ord, så startede de højskolen af følgende årsag:
I dag er Højskolen blevet til kulturhotel. Et hotel der er gennemrenoveret og som derfor fremviser den originale arkitektur og kunst skabt til stedet på fremragende vis.
Højskolen startede med samarbejde og det er stadig samarbejde, der kendetegner Kunstlandet i dag. Samarbejde med udgangspunkt i vores fælles historie, men i fuld fart fremad mod nye kapitler for kunsten.
Foto:VisitHerning
Vores kunstland er nemlig stadig et sted hvor der er højt til loftet og plads til at eksperimentere og give plads til nye ideer og initiativer.
Det lokale initiativ var også stærkt i Brande i 1968. Nogle gange er der folk, der skaber kunst man ikke sådan lige forstår. I Brande var der opstandelse over den ide to lokale havde fået, hvor de engagerede kunstnere til at male på byens gavle. Og ikke billeder af køer ved skovsøer, nej surrealisme, abstrakt og alt muligt moderne og måske uforståeligt. Det blev bl.a. kaldt ”et avanceret eksperiment med en stationsby”. I dag er gavlkunsten en del af Brande og Brande en del af kunsten. Nu er de ikke uforståelig mere. Nu er de to – byen og kunsten – forbundne og uadskillelige.
Der er mangle flere historier og detaljer at opdage på din tur rundt i Kunstlandet. God fornøjelse.
Du kan opleve kunsten på egen hånd eller du kan lade os hjælpe dig på vej. Vi har sammensat både korte og lange ruter, som skal guide der trygt fra kunstværk til kunstværk. Hvis du bruger vores oplevelsesapp ”VisitHerning Explore” kan du desuden få fortalt små historier